Spring naar content

Onzeker op het werk? 3 manieren om dit te overwinnen

Onzeker zijn op je werk kan vervelend zijn en een grote impact hebben op jouw prestaties, zelfvertrouwen en zelfs je mentale gezondheid. Vind je het spannend om te presenteren en ben je bang om fouten te maken? Vind je dat jouw timemanagement beter kan of heb je misschien te weinig kennis om aan een bepaald project te werken? Iedereen heeft er weleens mee te maken. Gelukkig zijn er manieren waarop je jouw onzekerheid kunt overwinnen. In dit artikel geven we je drie tips die je kunt gebruiken om jouw onzekerheid op het werk te overwinnen. Let’s go!

Communiceer met anderen

Onzekerheid op het werk kan ontstaan door een gebrek aan communicatie of een gebrek aan begrip vanuit jouw werkomgeving. Praat met jouw collega’s, leidinggevenden of mentoren om je zorgen uit te spreken en om hulp te vragen waar nodig. Dit kan je helpen jouw zorgen te delen en advies te krijgen van andere mensen die misschien weer een ander perspectief hebben. Wil jij weten hoe jij op de juiste manier kan communiceren met jouw collega’s? de training assertief en effectief communiceren helpt je hierbij. Zo kun jij je goed verstaanbaar maken als je met jouw collega’s in gesprek gaat over jouw onzekerheden op het werk.

Zet al jouw zorgen op papier

Schrijf op wat je zo onzeker maakt en probeer de oorzaken ervan te identificeren. Dit kan je helpen om jouw gedachten te ordenen en om te zien of jouw zorgen wel of niet terecht zijn. Als je eenmaal weet waar jouw onzekerheid vandaan komt, kun je gericht werken aan een oplossing. Een dergelijke oplossing kan voor de hand liggen, zoals het proberen los te laten van je perfectionisme of het verbreden van je kennis door het volgen van een extra cursus. Ook als de oplossing wat verder van je af staat kun je werken aan jouw onzekerheid op het werk. Zet je trots opzij en vraag hulp aan vrienden, familie of collega’s. Hulp vragen is niet zwak, het geeft aan dat je genoeg zelfkennis hebt om in te schatten wanneer jij hulp nodig hebt.

Neem op tijd actie

Onzekerheid op het werk komt regelmatig voor wanneer we ons onzeker voelen over onze vaardigheden en kennis. Door op tijd actie te ondernemen, kun je jouw vaardigheden verbeteren en het zelfvertrouwen hierin versterken. Zoek naar trainingen of cursussen die je kunt volgen, doe meer ervaring op en leer nieuwe vaardigheden. Het nemen van verantwoordelijkheid voor jouw eigen groei kan je helpen om jouw onzekerheid op het werk te overwinnen.

Omgaan met onzekerheid op het werk

Onthoud dat iedereen wel eens onzeker is. Het is normaal om van tijd tot tijd onzeker te zijn op of over je werk. Doe af en toe iets wat buiten je comfortzone ligt, wat je spannend vindt, maar toch ook stiekem leuk lijkt. Het is belangrijk om te werken aan het overwinnen van onzekerheid, zodat het je niet in de weg staat om jouw doelen te bereiken.

Volg een training op maat

Als je worstelt met onzekerheid op het werk, is het volgen van een training een goede manier om je zelfvertrouwen een boost te geven. In de training leer je begrijpen waar jouw onzekerheid vandaan komt en gerichte stappen te zetten om deze onzekerheid te overwinnen. Wil je meer weten over persoonlijke ontwikkeling? Of wil je direct een training volgen? Neem contact op en ontvang vrijblijvend opleidingsadvies van één van onze adviseurs!