Spring naar content

Effectief omgaan met weerstand bij coaching

Als coach is het omgaan met weerstand een cruciale vaardigheid om medewerkers te helpen om persoonlijk te groeien. Weerstand kan zich voordoen in verschillende vormen, zoals ontkenning, defensiviteit of vermijding. Gelukkig zijn er strategieën die je kunt toepassen om weerstand effectief aan te pakken en een positieve verandering te bevorderen. In deze blog ontdek je hoe je als coach effectief kunt omgaan met weerstand, zodat de nodige stappen gezet kunnen worden naar persoonlijke groei.

Omgaan met weerstand bij coaching

Wat is weerstand? 

Weerstand is een natuurlijke en vrij logische reactie die mensen kunnen ervaren wanneer ze geconfronteerd worden met verandering, uitdagingen of nieuwe ideeën. Het is een psychologische defensieve reactie die kan voortkomen uit angst, onzekerheid, comfortzones of zelfs eerdere negatieve ervaringen. Het begrijpen van weerstand is essentieel voor coaches. Leer omgaan met weerstand bij het effectief coachen en begeleiden van medewerkers met onderstaande praktische tips. 

 

Praktische tips bij het omgaan van weerstand bij coaching

Naast het begrijpen van weerstand, is het handig om wat praktische zaken toe te kunnen passen. Hieronder lees je er meer over. 

 

Creëer een veilige en ondersteunende omgeving 

Zorg ervoor dat de medewerker zich veilig voelt om open en eerlijk te zijn over zijn of haar weerstand. Moedig een sfeer van vertrouwen en acceptatie aan, waarin hij of zij vrijuit kan spreken zonder angst voor oordeel.

 

Luister actief en valideer emoties

Neem de tijd om echt te luisteren en laat merken dat je zijn of haar gevoelens begrijpt. Valideer de emoties die gepaard gaan met de weerstand en toon empathie. Dit helpt de medewerker om zich gehoord en begrepen te voelen, waardoor hij of zij beter kan omgaan met weerstand.

 

Identificeer de oorzaken van weerstand

Ga samen op zoek naar de diepere oorzaken van de weerstand. Stel open vragen en moedig reflectie aan om inzicht te krijgen in onderliggende angsten, overtuigingen of onzekerheden die de weerstand veroorzaken.

 

Onderzoek belemmerende overtuigingen

Help belemmerende overtuigingen te identificeren en uit te dagen. Vraag naar bewijs dat deze overtuigingen ondersteunt en moedig alternatieve perspectieven aan. Stimuleer het ontwikkelen van nieuwe, positieve overtuigingen die kunnen helpen om de weerstand te doorbreken.

 

Stel realistische doelen en actieplannen op

Werk samen met de medewerker om haalbare doelen en concrete actieplannen te formuleren. Door kleine, behapbare stappen te nemen, kan hij of zij de weerstand stap voor stap overwinnen en vooruitgang boeken naar de gewenste verandering.

 

Blijf altijd geduldig en ondersteunend

Weerstand kan veel tijd en consistentie vergen om te overwinnen. Blijf altijd geduldig en ondersteunend gedurende het proces om weerstand te verminderen. Het kan lastig zijn om motiverend te coachen, omdat niet iedereen dezelfde aanpak nodig heeft. De belangrijkste doelen binnen het omgaan met weerstand bij coaching zijn: moedig medewerkers aan, vier successen en bied een luisterend oor bij tegenslagen.

 

Vrijblijvend adviesgesprek aanvragen? 

Zoals hierboven besproken kan omgaan met weerstand soms lastig zijn. Het is niet onmogelijk om weerstand in de organisatie te verminderen. Dit draagt direct bij aan de persoonlijke groei van jouw medewerkers. Neem contact met ons op als je een training wil volgen over het effectief omgaan met weerstand bij coaching. Toch liever een andere managementtrainingen volgen? Ook dan kun je bij ons terecht. We helpen je graag verder.