Spring naar content

Effectief communiceren met collega’s: hoe goed ken jij jezelf?

Als je met collega’s wilt communiceren over dingen die beter kunnen op het werk, is het goed eerst eens naar jezelf te kijken. Pas dan kun je effectief communiceren. Want hoe open ben jij zelf eigenlijk naar anderen? Ben je kritisch naar jezelf en naar anderen? En hoe profileer je jezelf in het team? Coach+Result biedt verschillende trainingen voor het verbeteren van de communicatie binnen een organisatie.

Het Johari-venster

Het Johari-venster (Luft & Ingham, 1955) is een model wat ons helpt beter te begrijpen hoe wij informatie geven en ontvangen. Het model kan dus ook helpen. Om communicatie tussen individuen en teams te illustreren. En uiteindelijk om het communiceren met collega’s te verbeteren. Het Johari-venster bestaat uit vier kwadranten: de open ruimte, de blinde vlek, het verborgen gebied en het onbekende gebied. De open ruimte heeft betrekking op voor iedereen bekende en toegankelijke informatie over jou. De blinde vlek is je onbewuste, maar bij anderen bekende gedrag/handelen. Het verborgen gebied is informatie die je privé houdt en het onbekende gebied is nog onbekend voor jezelf en anderen.

Leer communiceren met je collega’s

Communicatie vindt alleen plaats in de ‘open ruimte’. Want als anderen je geen feedback geven (blinde vlek), dan valt er niet te communiceren. En als jij niets blootgeeft over jezelf (verborgen gebied), valt er ook niets te communiceren. Leer assertief communiceren en voor jezelf opkomen tijdens de training van Coach+Result. Het doel is dus om de ‘open ruimte’ zo groot mogelijk te maken. Als de open ruimte op zijn grootst is, weet je alles over elkaar. Je bent maximaal op elkaar ingespeeld. Een team! Hieronder zie je wat er gebeurt als jij meer blootgeeft aan anderen en als anderen jou meer feedback geven. De ‘open ruimte’ neemt dan aanzienlijk toe. Ieder kwadrant beïnvloedt de communicatie tussen jou en collega’s op een andere manier.

Open ruimte

De open ruimte is het gebied wat bekend is. Aan jezelf én anderen. Denk hierbij aan: je naam, je haarkleur, het feit dat je een huisdier hebt of dat je heel nauwkeurig werkt. Het doel is om dit gebied zo groot mogelijk te maken. Hoe doe je dat? Je kunt de open ruimte vergroten door jezelf meer open te stellen en door informatie over jezelf met anderen te delen. Ook het vragen om feedback van anderen op jouw manier van werken en communiceren, draagt hier aan bij.

Blinde Vlek

De blinde vlek is bekend aan anderen, maar onbekend voor jezelf. Bijvoorbeeld: je eigen manieren of de gevoelens van anderen over jou. Dit gebied kun je verkleinen door actief om feedback te vragen van anderen en door open te staan voor feedback en deze ook daadwerkelijk te benutten om je te ontwikkelen.

Verborgen gebied

Het verborgen gebied heeft betrekking op dat wat jij verborgen houdt voor anderen. Zoals je wensen, geheimen of (privé) problemen. Het verborgen gebied verklein je door jezelf kwetsbaar op te stellen en door persoonlijke dingen te durven uitspreken.

Onbekend gebied

Het onbekende gebied is zowel bij jezelf als bij anderen niet bekend. Wat onbekend is, blijft onbekend en is daarom ook geen onderwerp van communicatie. Je kunt namelijk niet praten over zaken waar niemand zich van bewust is. Het onbekende gebied verkleint automatisch als de open ruimte groter wordt.

Training management en persoonlijke ontwikkeling

Wanneer je aan de communicatie binnen je organisatie wilt werken kan je ook denken aan een training persoonlijke ontwikkeling of een management training. Hierin worden onderdelen behandeld met betrekking tot effectief coachen en begeleiden, persoonlijk leiderschap en presentatievaardigheden.

Bekijk het aanbod trainingen

De prestaties van je team verbeteren? Het begint bij effectief communiceren met collega’s. Ontwikkel de communicatieve vaardigheden van je team met een communicatietraining. Ontdek ook hoe je effectief kan communiceren met collega’s. Leer assertief communiceren door er bijvoorbeeld voor te zorgen dat je elkaar op de juiste manier aanspreekt. Of hoe je feedback op de juiste manier verwerkt. Effectief communiceren begint namelijk bij jezelf!