Spring naar content

Emoties onder controle houden

Heb jij moeite met het beheersen van je emoties tijdens een gesprek of wil je hier sterker in worden? Je bent niet de enige. Emoties zijn een onmisbaar aspect. Ze versterken onze relaties en het is een manier van communiceren. Toch kunnen emoties hinderlijk zijn, vooral in moeilijke gesprekken. Het is cruciaal om te leren hoe je emoties beheerst om goede communicatie te garanderen en conflicten op een juiste manier op te lossen. Lees snel verder en leer hoe jij jouw emoties onder controle houdt.

Zelfbewust

Het belangrijkste deel om je emoties onder controle te houden is zelfbewustzijn. Voordat je een lastig gesprek aangaat, is het belangrijk om je bewust te zijn van je eigen emoties en de oorzaken ervan. Neem de tijd om na te denken over wat je voelt en waarom. Misschien ben je boos, gefrustreerd, verdrietig of bang. Het herkennen en benoemen van je emoties vormt de eerste stap om ze onder controle te houden.

Oefening
Het opschrijven van je emotie is een goed hulpmiddel. Schrijf op wat je voelt en waarom je je zo voelt. Dit helpt bij je zelfbewustzijn en kan je helpen om je emoties beter te begrijpen.

Actief luisteren

Een belangrijke manier om je emoties onder controle te houden tijdens een lastig gesprek, is door actief te luisteren naar de andere persoon. Concentreer je op wat ze zeggen en probeer hun perspectief te begrijpen. Dit helpt om je eigen emoties in perspectief te plaatsen en te voorkomen dat je defensief reageert. Laat de ander uitpraten voordat je reageert.

Oefening
Vraag een vriend of je partner om met je te oefenen door een denkbeeldig lastig gesprek te voeren. Dit geeft je de kans om te oefenen met het toepassen van de hierboven genoemde technieken in een veilige omgeving. Zo ben jij goed voorbereid!

Empathie tonen

Empathie tonen is een krachtige manier om jouw emoties onder controle te houden en de relatie met de andere persoon te verbeteren. Probeer je in te leven in hun situatie en gevoelens. Stel jezelf in hun schoenen en probeer te begrijpen waarom ze zich zo voelen. Dit kan helpen om begrip te tonen, zelfs als je het niet eens bent met hun standpunt.

Oefening
Voordat je het lastige gesprek aangaat, sluit je je ogen en stel je jezelf voor terwijl je kalm en beheerst blijft. Visualiseer het gesprek dat soepel verloopt en eindigt met een positieve uitkomst. Deze techniek kan je helpen om je zelfvertrouwen te vergroten.

Pauze nemen

Als de emoties tijdens een gesprek te intens worden en je voelt dat je de controle verliest, twijfel dan niet om een pauze te nemen. Dit kan je de tijd geven om jezelf te kalmeren en je gedachten op een rijtje te zetten. Stel voor om op een later moment verder te praten wanneer je kalm en helder bent.

Oefening
Bespreek van te voren dat het slim is om een time-out te doen als de emoties hoog oplopen. Dit is voor beide partijen gunstig en het vergroot de kans op een positieve afsluiting.

Oefening baart kunst

Emoties onder controle houden tijdens lastige gesprekken is een vaardigheid die oefening vereist. Het is normaal om af en toe te struikelen of te falen in het beheersen van je emoties, maar blijf oefenen en leer van je ervaringen. Met de tijd zul je merken dat je steeds beter wordt in het omgaan met emotioneel beladen gesprekken. Deze groei is niet alleen gunstig voor jezelf, maar het heeft ook een positieve impact op de mensen om je heen. Door bewuster met je emoties om te gaan en effectieve communicatietechnieken toe te passen, kun je een meer begripvolle en empathische gesprekspartner worden. Dit kan leiden tot sterkere relaties, zowel in je persoonlijke leven als op de werkplek.

Assertiever worden

Vind je het lastig om uit jezelf stappen te zetten en wil je toch assertiever worden? Bij Coach+Result bieden we de teamtrainingen en open trainingen Assertief en Effectief Communiceren aan. Tijdens deze trainingen leer je onder andere hoe je anderen proactief kunt aanspreken op zaken die anders of beter kunnen, en hoe je zelf kunt omgaan met feedback en kritiek.

Als je interesse hebt in de training Assertief Communiceren, bekijk dan ook eens onze andere programma’s op het gebied van face-to face Aquisitie en Relatiebeheer en persoonlijke ontwikkeling, zoals Persoonlijk Leiderschap en Persoonlijke Drijfveren.

Blijf geduldig, blijf leren en blijf groeien, en je zult merken dat je steeds beter in staat bent om effectief met emoties om te gaan, zelfs in de meest uitdagende gesprekken. Dit zal je helpen om conflicten op een gezonde manier op te lossen en positieve veranderingen in je leven te bewerkstelligen. Weet je niet zeker welke training het beste bij je past? Vraag een gratis adviesgesprek aan. We denken graag met je mee!

Gratis adviesgesprek

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.