Spring naar content

Assertiever worden

Assertiever worden kun je leren! Of je je nu wilt ontwikkelen van het eerste naar het tweede niveau of van het derde naar het vierde niveau; het is mogelijk. Let erop dat het ontwikkelen van jouw assertiviteit in kleine stappen gaat en je dus alle niveaus zult moeten doorlopen.

training assertief communiceren

Het ontwikkelen van basisassertiviteit (van 1 naar 2)

Wil jij assertiever worden en van niveau 1 naar niveau 2 gaan? Experimenteer dan eens met andere manieren van communiceren. Begin klein: geef eens een assertieve reactie aan iemand die niet zoveel voor je betekent. Zeg een winkelbediende bijvoorbeeld dat je iets komt terugbrengen, en neem dan geen genoegen met een tegoedbon. Vervolgens zoek je steeds moeilijkere situaties op, tot je het ook tegen je collega’s durft te zeggen.

Van reactief naar proactief assertief (van 2 naar 3)

Wil jij je ontwikkelen van niveau 2 naar niveau 3? Stel je dan gelijkwaardig op in een gesprek. Jouw houding bepaalt hoe de ander jou benadert. Dit is het principe van ‘Gedrag lokt gedrag uit’.

  • Geef precies aan wat je wilt: vraag bijvoorbeeld aan iemand die je steeds onderbreekt of hij de volgende keer pas commentaar wil leveren op het moment dat je bent uitgesproken.
  • Communiceer ook met je lichaamstaal. Sta rechtop op twee benen en adem rustig, dan kom je overtuigender over.
  • Gebruik eventueel wat humor, dat maakt het hele gebeuren wat minder zwaar. Bovendien zorgt het ervoor dat je boodschap makkelijker wordt geaccepteerd.
  • Realiseer je het volgende: je kunt ook ergens op terugkomen. ‘Ik zei net wel …, maar ik realiseer me dat…’ Misschien is dit niet ijzersterk, maar het is zeker een voorbeeld van assertief gedrag. Een voordeel hierbij is dat je zelf de juiste tijd en plaats kunt kiezen. Wacht niet te lang met reageren, maar stap ook niet op iemand af als hij of zij het heel druk heeft.

Ook assertief in lastige situaties (van 3 naar 4)

Merk je dat je vrij assertief bent, maar dat je hier in moeilijke of emotionele situaties minder sterk in bent? Oefen dan in het bespreekbaar maken van een conflict. Benoem daarin jouw emoties en gevoel, maar laat je er niet in meeslepen.

  • Wees nieuwsgierig naar kritiek van een ander, leer feedback te ontvangen én geven.
  • Leer effectief om te gaan met lastige mensen. Wat kun je met agressieve mensen en subassertieve mensen? Bij agressieve mensen is het de kunst niet mee te gaan in hun onredelijkheid, maar juist vriendelijk en rustig je eigen standpunt te blijven herhalen. Subassertieve mensen kun je meer ruimte geven om hun belang onder woorden te brengen.
  • Trek je het gedrag van een ander niet persoonlijk aan, maar analyseer de interactie tussen jullie, bijvoorbeeld met behulp van de Roos van Leary. Eventueel kun je daarmee op tactvolle wijze feedback geven op het gedrag van de ander. Als jullie hebben besproken hoe je met elkaar omgaat, kun je daarna weer terugkomen op het onderwerp van het gesprek.
  • Gebruik de Roos van Leary eens om het gedrag van een ander positief te beïnvloeden.
  • Leer stress hanteren en houd je hoofd koel onder lastige omstandigheden.

Wil je meer leren over de Roos van Leary? Volg dan onze training om assertiever te worden! 

Assertiviteitstraining volgen

Vind je het lastig om uit jezelf stappen te zetten en wil je toch assertiever worden? Bij Coach+Result bieden we hiervoor teamtrainingen en open training Assertief en effectief communiceren. Tijdens de training leer je o.a. hoe jij anderen proactief aanspreekt op zaken die anders of beter kunnen. Ook leer je hoe je zelf om kunt gaan met feedback en/of kritiek. Vind je deze training assertief communiceren interessant, bekijk dan ook eens onze andere trainingen rondom persoonlijke ontwikkeling, zoals Persoonlijk Leiderschap en Persoonlijke Drijfveren. We bieden daarnaast diverse communicatietrainingen. Twijfel je welke training het beste aansluit op jouw ontwikkelbehoeften? Neem vrijblijvend contact op met info@coachresult.nl voor meer informatie. We denken graag met je mee!

Je bent nooit uitgeleerd!

Ontdek onze bijpassende trainingen.

Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.