Spring naar content

Motiverend coachen, zo doe je dat

Motiverend coachen: een vaak gebruikte term. Misschien heb je deze op de werkvloer voorbij horen komen, of juist op het sportveld. Het is dé manier om iemand zo goed mogelijk te laten presteren. Weet jij hoe je deze motivatie in jouw collega’s ontdekt en naar boven haalt? Om het maximale uit iedere medewerker te halen? Motiverend coachen begint bij zorgvuldig luisteren. Alleen zo kun je de juiste motivatie achterhalen. In dit artikel lees je er alles over en geven we handige tips en tricks om op de werkvloer toe te passen.

Motiverend coachen in jouw gespreksvoering

We gaven al aan dat je met motiverend coachen het maximale uit jouw collega’s haalt. Daarbij maak je namelijk gebruik van ieders kracht en talent. Wist je dat motiverend coachen echter ook helpt bij gedragsverandering op lange termijn? Zo kan je deze vorm van coaching inzetten wanneer je een belangrijke verandering wilt doorvoeren.

Maar hoe pak je dat dan aan? Tijdens gesprekken met jouw collega kun je motiverend coachen gelijk al toepassen door onderstaande technieken door te voeren.

Motiverende principes

Het is belangrijk om empathie uit te drukken tijdens gesprekken. Leef je in en denk mee met  jouw collega’s. Probeer een discussie te vermijden en leer om te gaan met eventuele weerstand.

Open vragen

Stel open vragen. Laat jouw collega aan het woord. Bij motiverend coachen laat jij je collega het meeste vertellen en tussendoor stuur je bij. Dit is niet mogelijk met gesloten vragen, waar ja of nee op geantwoord kan worden.

Reflectief luisteren

Reflectief luisteren draagt weer bij aan empathie. Dit doe je door de woorden, gevoelens en gedachtes van jouw collega’s te bevestigen. Begrijp de inhoud van het gesprek en reageer daar op.

Complimenteren

Geef complimenten in alles wat er goed gaat in het proces. Dit geeft je collega’s vertrouwen. Je kan daarnaast op een positieve manier de punten benadrukken die nog verbeterd moeten worden.

Samenvatten

Geef na afloop van het gesprek een korte samenvatting van het gesprek. Zo heeft jouw collega het gevoel dat er ook daadwerkelijk naar hem of haar geluisterd is.

 

Eigenschappen om motiverend te coachen

Een aantal eigenschappen kunnen je helpen om beter te worden in het motiverend coachen. Het is belangrijk dat je als coach objectief en neutraal bent. Zo kom je betrouwbaar over. Zorg dat je positief bent tijdens motiverende gesprekken, dit helpt het enthousiasme in jouw collega’s naar boven te halen. Tenslotte draagt effectief communiceren weer bij aan een vlottere communicatie tijdens deze gesprekken. Pas ook op dat je niet in de 10 valkuilen van een coach trapt!

 

Motivatiemotieven

Wat goed is om te weten, is dat er verschillende soorten motivatiemotieven zijn voor jouw collega’s. Onderzoek welke motivatiemotieven jouw collega’s hebben, dit helpt je later om effectief gesprekken te kunnen leiden. Ook zorgt dit ervoor dat je jouw coaching af kunt stemmen op hun behoeften. Een win-win situatie dus! We benoemen hieronder kort twee vormen van motivatie.

Intrinsieke motivatie

Jouw collega’s worden gemotiveerd, omdat ze dit zelf willen. Vaak worden zij gemotiveerd uit interesse of nieuwsgierigheid. Dit kun je niet afdwingen en komt echt vanuit de medewerker zelf. Hoe zou jij de intrinsieke motivatie van jouw collega’s kunnen versterken? Dit doe je door samen hoge, maar realistische doelen te stellen, zo af en toe wat risico te nemen, het vieren van successen en ‘een leven lang leren’ aan te moedigen.

Extrinsieke motivatie

Jouw collega’s worden gemotiveerd, omdat dit afhangt van externe factoren zoals geld en status. Dit is als leidinggevende vaak lastiger om te veranderen. Nieuwsgierigheid en interesse zijn bij deze vorm van motivatie niet de drijfveren van motivatie. Over het algemeen streven deze collega’s naar een beloning of naar het vermijden van sancties. Probeer deze collega’s realistisch te belonen en hun intrinsieke motivatie te versterken.

 

Training volgen?

Wil jij jouw managementskills verbeteren door motiverend te coachen? Met de training  Effectief coachen en begeleiden leer jij hoe je dit het best in kunt zetten in jouw bedrijf. Ben je op zoek naar andere managementtrainingen, ook dan kun je bij Coach+Result terecht. Heb je vragen of wil je een voorstel ontvangen? Neem dan contact op en vraag vrijblijvend een voorstel op maat aan!