Spring naar content

Het stappenplan voor presenteren

Last van ‘podiumvrees’ en onzekerheid als je een presentatie moet geven? Wil je zelfverzekerd en met plezier kunnen presenteren? Volg het stappenplan voor presenteren zoals hieronder beschreven en je bent al een heel eind op weg!

Het stappenplan voor presenteren

  1. Bereid je presentatie goed voor, een goede voorbereiding is het halve werk. Denk na over het doel van je presentatie. Wil je informeren, overtuigen, activeren, motiveren of amuseren? Ook is het belangrijk dat je je verdiept in je publiek. Hebben zij een achtergrond in hetzelfde vakgebied, hebben zij onderling hetzelfde niveau en wat is je relatie? Welke boodschap wil je overbrengen en welke organisatorische aspecten komen er kijken bij je presentatie?
  2. Verzamel informatie voor je presentatie. Wat weet je zelf al? Zoek daarbij niet alleen naar globale informatie, maar zoek ook naar specifieke voorbeelden, definities en statistische gegevens. Beoordeel vervolgens de informatie en maak een selectie.
  3. Formuleer je boodschap. Start met het formuleren van de kern van je verhaal. Dit is je verhaal, afgestemd op jouw publiek. Gebruik alle informatie en formuleer een logische volgorde. Bijvoorbeeld op thema of tijd. Formuleer vervolgens een inleiding. Hier heet je mensen welkom, stel je jezelf voor en schets je een kader. Dit is ook het moment om je publiek te ‘vangen’. Formuleer het slot van je boodschap. In het slot blik je terug, geef je een samenvatting en trek je een conclusie. Bekijk het resultaat kritisch. Zijn de voorbeelden en anekdotes relevant, is het taalgebruik goed voor het publiek, is de conclusie duidelijk en beantwoord je de vragen uit de inhoud?
  4. Verzamel visuele hulpmiddelen die je ter ondersteuning van je presentatie wil gebruiken. Gebruik de 7 x 7 regel; maximaal 7 woorden en 7 regels. Denk na over plaatjes en zorg dat je boodschap goed leesbaar is. Kies één visueel middel wat je gebruikt ter ondersteuning van je verhaal, zorg voor een back-up en check of alles werkt/voorradig is.
  5. Werk een stappenplan uit; maak een tijdlijn en denk na over bruggen/overgangen tussen de onderwerpen.
  6. Het laatste onderdeel van je stappenplan met betrekking tot presenteren: Oefen je presentatie; liefst met publiek, maak gebruik van de visuele middelen, spreek de tekst hardop uit, time je presentatie (zonder vragen), schrap informatie waar nodig en voeg nieuwe informatie toe en bereid vragen en antwoorden voor.

Meer informatie over presenteren

Met bovenstaand stappenplan voor presenteren kun jij je goed voorbereiden op je presentatie. Wil je liever nog meer begeleiding? Bekijk dan eens onze training in presentatievaardigheden. Dit is een tweedaagse training waarin je aan de slag gaat met diverse vaardigheden die de kwaliteit van jouw presentaties verbeteren. Neem voor meer informatie contact met ons op via info@coachresult.nl.

Je bent nooit uitgeleerd!

Ontdek onze bijpassende trainingen.

Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.