Spring naar content

Nee zeggen is ook een antwoord

Nee zeggen heeft niet alleen te maken met goed plannen, organiseren en prioriteiten stellen. Het gaat er ook om dat jij vasthoudt aan jouw eigen takenpakket. Want hoe vaak doe je dingen die je op dat moment liever niet had gedaan of hoe vaak ben je bezig met taken die eigenlijk niet binnen jouw verantwoordelijkheid liggen? ‘Nee’ durven zeggen is daarom belangrijk! Maar dat is niet gemakkelijk.

Leer ‘nee’ zeggen

Hoe vaak zeg je ‘ja’ terwijl je eigenlijk ‘nee’ wilt zeggen? Soms zeg je ‘ja’ omdat je geen nee durft te zeggen. Toch kun je leren om op een nette manier nee te zeggen; houd de HOND-methodiek in gedachten.

  • Halt
  • Overweeg
  • Nee
  • Daarom

‘Nee’ durven zeggen in 4 stappen

Deze methode maakt gebruik van een situatie uit je eigen leven of een voorbeeld als inspiratie.

Halt
Denk voordat je antwoord geeft even na. Vraag goed door op wat er van je verwacht wordt. Hoeveel tijd neemt het in beslag? Wie helpt je? Etc.

Overweeg
Wat zijn de gevolgen van de vraag? Kom je met je andere werkzaamheden in de knoei? Krijgen andere personen er last van als je ‘nee’ zegt?

Nee
Zeg ‘nee’ als je niet kunt of wilt ingaan op de vraag. Zeg dit op een beleefde en vriendelijke, maar toch duidelijke manier. Denk hierbij ook aan je lichaamshouding. Ga rechtop zitten of staan, spreek met een stevig volume en maak oogcontact. Hierdoor kom je duidelijk en zelfverzekerd over. Het kan ook zijn dat je degene die jou de vraag stelt op dat moment niet kunt helpen. Stel in dat geval een moment voor waarop je degene wel kunt en wilt helpen. Hiermee bied je perspectief en een mogelijke oplossing.

Daarom
Blijft je collega je toch pushen of dingen bij je neerleggen, leg dan kort uit waarom je iets niet kunt of wilt doen. Geef aan wat voor jou de gevolgen zijn als je ‘ja’ zegt en wat je daar niet goed aan vindt. En bied een alternatief. Bijvoorbeeld: ‘Als ik dit nu voor jou doe, krijg ik mijn werkzaamheden die ik voor vandaag gepland heb niet af. Ik kan dit wel morgenvroeg voor je doen’. Wil je collega hier niet in meegaan, geef dan aan dat hij/zij het beter aan iemand anders kan vragen. Bijvoorbeeld: ‘Als ik dit nu voor jou doe, krijg ik mijn werkzaamheden die ik voor vandaag gepland heb niet af. Ik kan dit wel morgenvroeg voor je doen’. Wil je collega hier niet in meegaan, geef dan aan dat hij/zij het beter aan iemand anders kan vragen.

Cursus Time Management

Wil jij je tijd beter benutten en indelen? Tijdens de cursus timemanagement leer je efficiënter en effectiever omgaan met jouw (werk-) tijd. Aan het eind ken je jouw persoonlijke valkuilen op het gebied van timemanagement en weet je op welke manier jij hier mee om moet gaan. Door middel van de HOND methodiek leer je structuur aan te brengen in je dagelijkse werkzaamheden.

Meld je aan

Wil jij leren hoe je op een nette manier ‘nee’ kunt zeggen tegen je leidinggevende en/of collega’s? En leren hoe je jouw werkzaamheden efficiënt kunt plannen en organiseren? Kijk dan eens naar de training Time Management. Ben je benieuwd naar onze aanpak? Neem dan contact met ons op via 076 – 231 01 00 of vul het contactformulier in.

Je bent nooit uitgeleerd!

Ontdek onze bijpassende trainingen.

Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.