Spring naar content

5 tips voor een effectieve samenwerking

Een effectieve samenwerking is van belang als je successen in jouw team wil behalen. Hoe ga jij met jouw team een effectieve samenwerking aan? Hebben jullie een gezamenlijk doel met elkaar afgestemd? Weet jouw team welke taken zij moeten vervullen om tot dit doel te komen? Een effectieve samenwerking zorgt ervoor dat je team tot het uiterste gaat om het gewenste resultaat te behalen. Het is alleen niet altijd vanzelfsprekend dat de samenwerking vlot verloopt… Met de tips uit dit artikel maak je van samenwerken een succes en til je jouw team naar een hoger niveau.

Wat is een effectieve samenwerking?

Samenwerken is voor elk bedrijf belangrijk. Maar hoe gaat dat precies in zijn werk? Medewerkers moeten steeds vaker met collega’s van andere afdelingen binnen een bedrijf samenwerken. Een effectieve samenwerking vraagt dus ook om training en een goede begeleiding van het team. Je wil dat kwaliteit en productiviteit elkaar ondersteunen in het behalen van de bedrijfsdoelen. Onderstaande tips helpen je met een eerste stap in de juiste richting.

1. Werk naar een gezamenlijk doel

Zonder duidelijk afgestemde doelen werkt jouw team naar een resultaat, zonder de waarde van alle werkzaamheden in te zien. Formuleer duidelijke doelen, waar jouw collega’s zich ook in kunnen vinden. De organisatie hiervan helpt de structuur in jouw bedrijf te verbeteren en draagt bij aan een effectieve samenwerking.

2. Verdeel de juiste rollen en taken

Om te weten wie welke taken op zich neemt, maak je een duidelijke rollen- en takenverdeling in een projectplan. Dit kun je op papier uitwerken of online met een managementtool als Trello. Kijk bij het verdelen van de juiste rollen en taken ook naar kwaliteiten en valkuilen van jouw teamleden. Als je dit helder hebt, kun jij een perfect projectplan opstellen. Zorg dat jouw collega’s zich onderdeel voelen van het team.

3. Geef jouw mening

Jouw mening en die van jouw collega’s is belangrijk. Durf deze dan ook te geven als je met jouw collega’s in gesprek bent. Je hoeft het niet altijd met elkaar eens te zijn, zolang je maar respect hebt voor elkaar. Verloopt de communicatie nog niet helemaal vloeiend? Doe dan wat extra moeite om jouw collega’s te begrijpen. Zij stellen het hoogstwaarschijnlijk op prijs dat je naar hen luistert. Stel vragen als er iets niet duidelijk is, zodat effectief communiceren de norm wordt binnen het team.

4. Ken de verschillen van jouw collega’s

Iedereen heeft een ander karakter en dat hoeft geen enkel probleem te zijn. Zolang je elkaars verschillen kent en omarmt. Ga samen met jouw collega’s op zoek naar die verschillen en bespreek dit met elkaar. Zo weet jij een volgende keer waarom jouw collega’s op een bepaalde manier reageren of een project aanpakken.

Wil je meer inzicht in jouw gedragsstijl en wil je die van jouw collega’s leren begrijpen? Ontdek in de training stijlflexibel communiceren jouw communicatievoorkeursstijl aan de hand van de DISC test. Iedere deelnemer ontvangt ook een eigen DISC communicatieprofiel.

5. Vier behaalde successen

Een belangrijk onderdeel van een effectieve samenwerking in teams is het vieren van successen. Sta stil bij wat jullie als team of als bedrijf bereikt hebben. Plan eens in de zoveel tijd ook een teambuildingactiviteit. Dit helpt om te ontspannen en zorgt direct voor een betere sfeer binnen jouw bedrijf.

Maximaal resultaat behalen met je team?

Wil jij samen met jouw team een training volgen om een effectievere samenwerking tegemoet te gaan? Wij vinden teamontwikkeling ontzettend belangrijk en helpen je graag om jouw vaardigheden uit te breiden. Ben je op zoek naar managementtrainingen? Ook dan kun je bij ons terecht. Neem bij vragen gerust contact met ons op en vraag jouw voorstel op maat aan.