Home > Actueel > Stemgebruik 6 tips

Stemgebruik 6 tips

Ben jij je ervan bewust dat jouw stem je visitekaartje is?
Stemgebruik, hoe belangrijk is dat eigenlijk? Je stem heeft veel meer impact dan je misschien denkt. Hoe jij je stem gebruikt is een belangrijk onderdeel van je eerste indruk. Hoe jij overkomt op de ander én hoe de ander jouw boodschap interpreteert/de betekenis van jouw boodschap ervaart.

Is het jou weleens gebeurd? Dat iemand je zegt: ‘J26e klinkt onzeker’ ‘Jij komt dominant over’ of ‘Jij komt vrolijk en enthousiast over’. Hiermee kent de ander ook direct een betekenis toe aan jouw woorden.

De aspecten van stemgebruik
Wat stemgebruik precies inhoudt is niet in één woord te vatten. Het omvat alle aspecten van gesproken taal, behalve de woorden zelf (Oomkes, 2013). Denk aan intonatie, stemvolume, articulatie, spreektempo, toonhoogte, stemkwaliteit, toevoegingen en het gebruik van stiltes.

 

Wat kun je dan met je stem?
Door jouw stemgebruik af te stemmen op dat van je gesprekspartner, zal het contact verbeteren. Of het nu gaat om communicatie met je collega’s, vrienden, klanten. Ook hier geldt: mensen houden van mensen die op henzelf lijken. Bij mensen die anders zijn dan jijzelf bent, kun je er met je stemgebruik voor zorgen dat je een goed contact met je gesprekspartner krijgt. Maar hoe werkt dat precies?

 

6 Tips voor stemgebruik

 

Tip 1: intonatie
Met intonatie wordt de melodie in je stem bedoeld. Zorg voor een afwisselende melodie in je stem, dan zal de ander je eerder zien als een vrolijk, enthousiast en vriendelijk persoon. Heb je een zachte stem met weinig melodie dan kan dat ervoor zorgen dat je onzeker overkomt op de ander.

 

Tip 2: stemvolume
Stemvolume heeft vanzelfsprekend te maken met of je hard of zacht praat. Heeft je gesprekspartner een harde stem en jij een zachte, spreek dan bewust met een steviger volume. Door met meer volume te praten kom je zekerder, daadkrachtiger en overtuigender over. Spreekt de ander zachter en heb jij juist een harde stem, praat dan bewust wat zachter.

 

Tip 3: articulatie
Articulatie gaat over hoe je woorden uitspreekt. Maak je woorden af of slik je het eind van woorden in? Dit hang nauw samen met spreektempo. Praat je snel, let dan eens goed op je articulatie. Als je alle woorden bewust uitspreekt, ga je vanzelf langzamer praten. Zo zorg je ervoor dat je goed te verstaan bent en voorkom je dat je dominant overkomt.

 

Tip 4: spreektempo
Praat je snel of langzaam? Praat je (te) snel, dan kun je gehaast en onduidelijk overkomen. Is je spreektempo (te) laag, dan kan je langdradig overkomen op de ander. Als je merkt dat je gesprekspartner sneller praat, voer dan je spreektempo wat op. Hiermee voorkom je dat de ander je ‘langdradig’ vindt en afhaakt. Spreekt je gesprekspartner juist langzamer, ga dan zelf ook wat langzamer praten. Hiermee zorg je ook voor rust in je gesprek.

 

 Tip 5: toonhoogte
Een zachte, hoge stem wordt vaak geassocieerd met onzekerheid/nervositeit. Iemand met een harde en lage stem wordt vaak gezien als een zelfverzekerd persoon. Ben je wat onzeker of gespannen? Probeer dan bewust met een lage stem te praten, hiermee wek je vertrouwen.

 

Tip 6: stiltes
Ratel je aan een stuk door of durf je soms ook even niets te zeggen? Durf korte stiltes te laten vallen tijdens het gesprek. Door een stilte te laten vallen geef je de ander de ruimte om na te denken over een antwoord of om het antwoord nog verder toe te lichten. Let erop dat de stiltes niet te lang duren, want dan kan het gesprek stilvallen.

 

Heb jij in je functie veel te maken met telefonisch en/of face-to-face contact met collega’s, prospects of klanten? Wil jij hier meer uit halen? Wil je jouw communicatieve vaardigheden ontwikkelen, leren hoe je gebruik kunt maken van jouw stem en wat goed stemgebruik oplevert? Neem contact op of maak een afspraak voor vrijblijvend en persoonlijk advies.

Let's go?

Contact

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Algemene Brochure Coach+Result

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Stuur door

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.