Spring naar content

Upselling: hoe doe je dat eigenlijk?

Misschien heb je er weleens van gehoord: upselling. Upselling is een verkoopstrategie waarbij je jouw huidige klant een verbeterde of uitgebreidere dienst aanbiedt die waarde toevoegt bovenop de huidige dienst. Het doel van upselling is niet alleen het verhogen van de verkoop, maar ook verbeteren van de klanttevredenheid en dus het versterken van de band met jouw klant. Maar hoe ga je eigenlijk aan de slag met upselling? Nou, dat weten wij je te vertellen!

Hoe goed ken jij jouw product?

Het fundament van effectieve upselling is een diepgaande kennis van jouw producten of diensten. Het is dan ook handig als je niet alleen weet wat je verkoopt, maar ook hoe het past binnen de bredere behoeften en de doelen van jouw klant. Zo kun je de kenmerken en voordelen van jouw producten perfect presenteren binnen de specifieke situatie van de klant (mits het ook écht bij de klant past 😉)!

Luister naar de behoeften van de klant

Leuk, dat upselling. Maar het wordt pas écht leuk als je ook een beetje kunt luisteren. Upselling wordt namelijk pas echt effectief wanneer het aansluit bij de daadwerkelijke behoeften van jouw klant. Het is dan ook belangrijk om tijd te besteden aan het luisteren naar jouw klant om echt te begrijpen wat hij of zij nodig heeft en wat de langetermijndoelen zijn. Op deze manier kun je producten of diensten aanbieden die écht waarde toevoegen. 

De kunst is om jouw upselling poging te framen als oplossing voor een probleem. Laat zien hoe de extra producten of diensten niet alleen een upgrade zijn, maar een middel om de uitdagingen van de klant aan te gaan.

Eerlijkheid duurt het langst (echt waar😉)

Vertrouwen is cruciaal in elke zakelijke relatie. Wees dan ook eerlijk over de voordelen van een upgrade, maar ben ook open over de kosten. Je zult merken dat klanten die transparantie juist waarderen, wat kan leiden tot meer vertrouwen en hogere conversieratio’s.

Vergeet de opvolging niet

Nadat jouw klant overtuigd is, is het belangrijk betrokken te blijven bij de klant en in gesprek te blijven over de resultaten van de upgrade. Dit versterkt niet alleen de klantrelatie, maar biedt ook mogelijkheden voor verdere upselling in de toekomst. Sounds great, toch?

Praktische tips voor upselling

Nu je weet hoe upselling ongeveer in elkaar zit, is het tijd om aan de slag te gaan. Maar waar begin je en waar haal je jouw ideeën vandaan? Wij geven je graag wat praktische tips:

  • Benadruk de waarde van jouw product: leg uit hoe een upgrade het huidige product van de klant verbetert.
  • Tijdelijke aanbiedingen: aanbiedingen die voor een beperkte tijd gelden kunnen een gevoel van urgentie creëren en klanten aanzetten tot een aankoop. 
  • Ken je klant: data, data data! Alles draait om informatie en kennis. Ben dan ook niet bang om klantdata te gebruiken om gepersonaliseerde aanbevelingen te doen die écht relevant zijn. 

Aan de slag!

Upselling is veel meer dan een verkooptechniek; het is een strategie om waarde te creëren voor zowel jouw klant als jouw bedrijf. Ben jij overtuigd? Vergeet dan niet dat upselling begint met oprechte interesse en begrip voor de behoeften van jouw klant. Vanuit daar kun je een fijne klantrelatie opbouwen en aan de slag met mooie upgrades van jouw diensten. 

Wil jij jouw skills op dit gebied verbeteren? Neem dan eens een kijkje tussen onze verkooptrainingen! Wij kunnen niet wachten om samen met jou aan de slag te gaan met alle handige vaardigheden die bij upselling komen kijken. Wie weet tot snel!