Spring naar content

Uitblinken in informeel leiderschap?

Misschien herken je het wel: organisaties zijn voortdurend in beweging. Steeds vaker zie je dat traditionele hiërarchische structuren plaatsmaken voor plattere, meer dynamische organisaties. In deze context wordt informeel leiderschap steeds belangrijker. Maar hoe stuur je een team aan zonder formele autoriteit? In onze training effectief coachen en begeleiden gaan we dieper in op het onderwerp coachend leidinggeven. Maar in dit artikel delen we graag alvast een aantal tips met je!

Van formeel leiderschap naar informeel leiderschap

In veel organisaties verdwijnen de traditionele tussenlagen. Hierdoor krijgen werknemers zonder formele leidinggevende rol steeds vaker de verantwoordelijkheid om hun team te motiveren en te leiden. Dit vraagt om flexibiliteit in de manier waarop je jouw team aanstuurt. Informeel leiderschap draait namelijk om invloed en inspiratie in plaats van autoriteit.

Begrijp de dynamiek in jouw team

Het begrijpen van jouw team is de eerste stap naar succesvol informeel leiderschap. Benieuwd naar een aantal handige strategieën? 😉

  • Communiceer open en eerlijk: wees transparant over je verwachtingen zonder autoritair over te komen. Dit creëert een sfeer van vertrouwen en respect. 
  • Be a teamplayer! Zorg dat iedereen zich betrokken voelt bij de missie van het team. Betrek jouw collega’s actief bij beslissingen en moedig de samenwerking aan. 

Omgaan met weerstand

Weerstand: we krijgen er allemaal weleens mee te maken tijdens het aansturen van een team. Juist bij weerstand is het super belangrijk om hier effectief mee aan de slag te gaan middels open en eerlijke communicatie

  • Open gesprekken: vraag naar de meningen en gevoelens van je teamleden. Daarbij mag je jezelf ook best kwetsbaar opstellen, dat stimuleert een open dialoog. 
  • Actief luisteren: herhaal en bevestig wat je hoort om te zorgen dat iedereen zich gehoord voelt. Dit draagt bij aan wederzijds respect en begrip. 

Zoek samen naar oplossingen

Hoe kun je het beste omgaan met problemen? Een effectieve manier hiervoor is het actief betrekken van je team bij het vinden van oplossingen.

  • Laat jouw collega’s zelf met oplossingen komen door te vragen naar hun ideeën voor oplossingen. Zo versterk je de betrokkenheid binnen het team. 

Inspireer en motiveer

Inspireren en motiveren zijn kerncompetenties van een informeel leider. Dit doe je door een voorbeeld te zijn en door je team te inspireren om het beste uit zichzelf te halen. 

  • Lead by example: toon het gedrag en de houding die je van jouw team verwacht. Hiermee geef je een fijn voorbeeld.
  • Erken en beloon: herken en waardeer de bijdragen van jouw teamleden. Dit kan een enorme motivatieboost geven en het gevoel van waardering vergroten. 

Aan de slag met informeel leiderschap

Informeel leiderschap is een fijne manier om jouw team aan te sturen zonder formele autoriteit. Door te focussen op communicatie, samenwerking en motivatie kun je een positieve en productieve werkomgeving creëren. Succesvol informeel leiderschap begint bij het begrijpen en beïnvloeden van de teamdynamiek, omgaan met weerstand, samen zoeken naar oplossingen en het inspireren van je team. 

Bij Coach+Result helpen we je graag verder met het ontwikkelen van deze en andere leiderschapsvaardigheden. Onze trainingen zijn erop gericht om jou te helpen groeien als leider. Benieuwd? Neem contact op en ontdek onze leiderschaps- en managementtrainingen.