Persoonlijke ontwikkeling. Het klinkt als een rechte weg vooruit. Je hebt een doel, zet stappen in die richting en uiteindelijk bereik je het doel. Toch? Maar wat als je die route eens achterstevoren zou bewandelen? Wat als je niet begint bij waar je nu staat, maar bij waar je naartoe wilt en vanuit daar nadenkt over de stappen die nodig zijn om jouw doel te behalen? Dat is de kracht van achterstevoren denken.
Wat is achterstevoren denken?
Achterstevoren denken klinkt misschien wat vreemd, maar het is verrassend logisch. In plaats van je te focussen op de stappen die je moet zetten, begin je met een scherpe blik op het resultaat dat je wilt bereiken. Het is alsof je je eigen roadmap tekent, beginnend bij de eindbestemming en vervolgens stap voor stap terugwerkt naar het startpunt.
Deze benadering vraagt niet om meer werk of inspanning, maar wel om meer bewustzijn. Wat wil je écht en hoe ziet succes er voor jou uit? Welke obstakels moet je onderweg overwinnen? Door deze vragen te beantwoorden, ontstaat er een helder pad dat niet alleen doelgericht is, maar ook flexibel genoeg om onverwachte uitdagingen aan te kunnen.
Wat zijn de voordelen van achterstevoren denken?
- Focus op het resultaat
Veel mensen raken verstrikt in het proces van persoonlijke ontwikkeling zelf: welke cursus moet ik volgen, welke stappen moet ik nemen? Door omgekeerd te denken, blijf je gefocust op het eindresultaat. Alles wat je doet, staat in dienst van jouw persoonlijke doel.
- Het geeft je eigenaarschap
Je neemt de controle over je ontwikkeling. Door te werken vanuit die doelen die jij zelf wilt bereiken kun je jouw stappen zo goed mogelijk afstemmen op de eindbestemming.
- Bewuste keuzes
Omgekeerd denken dwingt je om te reflecteren. Waarom wil je wat je wilt? Wat zijn je persoonlijke drijfveren? Deze bewustwording helpt je om obstakels tijdig te herkennen en aan te pakken. Het oplossen van deze obstakels wordt namelijk een stuk lastiger wanneer je dit aanpakt op de manier waarop ze ontstaan zijn. 😉
Wil je zelf aan de slag met achterstevoren denken?
- Visualiseer je doel
Wat wil je bereiken en welk resultaat verwacht je?
- Werk terug naar het heden
Breng in kaart wat er nodig is om je doel te bereiken. Welke vaardigheden, inzichten of hulpbronnen missen nog en welke stappen kun je nemen om dichterbij het eindpunt te komen?
- Stel haalbare tussendoelen
Doelen bereik je nooit in één keer. Daarom kan het fijn zijn om het grote doel op te breken in kleinere, haalbare acties. Door terug te werken vanaf je einddoel kun je de benodigde tussenstappen beter in kaart brengen.
Achterstevoren denken in de praktijk
Stel: je wilt niet alleen een betere collega zijn, maar ook een steun en goede coach op de werkvloer. In plaats van te googlen naar ‘leren coachen en begeleiden’, stel je jezelf eerst de vraag: hoe ziet een goede coach op de werkvloer eruit en hoe ziet mijn ideale rol als coach eruit? Als je dat beeld scherp hebt, kun je een stuk beter in kaart brengen wat je nodig hebt om dat doel te bereiken en ontdek je factoren die jou mogelijk tegenhouden. Op basis van die inzichten kun je zoeken naar manieren om aan de slag te gaan met jouw ontwikkeling!
!tluseR+hcaoC jib flezej lekkiwtnO
Haha, flauw natuurlijk. Maar wij helpen je graag bij jouw persoonlijke ontwikkeling! Weet jij al wat je wilt bereiken? Ben niet bang om hier de tijd voor te nemen of om hier hulp bij te vragen.
Nieuwsgierig naar de mogelijkheden bij Coach+Result? Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan of schrijf je in voor één van onze open trainingen!
Je bent nooit uitgeleerd!
Ontdek onze bijpassende trainingen.
Inspiratie